Your Cart
Human Design Magyarul Kísérlet és Dekondicionálás

Human Design Kísérlet és Dekondicionálás

A Human Designban gyakran beszélnek az úgynevezett kondicionálásról és ezzel kapcsolatosan a dekondícionálásról és a dekondícionálási folyamatról is. Na de mit is értünk kondicionálás és dekondícionálás alatt a Human Design rendszerben? 

​​​​​​​


​​​​​​​A Dekondicionált Éned az igazi autentikus önvalód, avagy a valódi éned, az a természetes viselkedésed lenne, amely optimális esetben mindenféle kondicionálás nélkül jön létre. Az Önvalónk kibontakoztatása és megélése az a cél, az az ok, amiért mindannyian itt vagyunk a Földön - annak az embernek lenni, akinek lenni akartunk mielőtt ebbe a testbe inkarnálódtunk volna.

A Kondícionált Éned a hamis önvalód a kondicionáló programozás eredménye, amely így sajnos képes teljesen elnyomni, elrejteni az autentikus önvalódat. Ez annak az eredménye, hogy gyermekkorodban a szüleid vagy a környezeted, hogyan próbáltak "megtanítani" téged arra, hogy úgy viselkedj, ahogyan ők azt jónak gondolták. Ám, ahogyan egyre inkább felismered, egyre inkább tudatában leszel a Kondícionált Énednek, úgy az autentikus önvalód is lassan felfedezésre kerül és megindul benned valami, amit a Human Designban úgy nevezünk, hogy Dekondícionáló folyamat.


Hogy kicsit jobban el tudd képzelni, vegyünk egy gyakorlati példát: Képzeld el a következő képet. Egy medvebocs az egész életét egy állatkertben egy ketrecbe bezárva töltötte. Egyszer aztán az állatkert rezervátummá vált és eltávolították a rácsokat. A medvebocs így kisétálhatott volna a korábbi kis területéről, de ő ezt mégsem tette meg. Továbbra is körbe-körbe járkált azon a néhány négyzetméteren, ahol és ahogyan ezt egész életében tette. Mintha semmi sem változott volna az életében. A cella a valóságban eltűnt, de a fejében, az izmaiban, az idegrendszerében megmaradt. Mennyi időbe telik, mire az állat rájön, hogy 'szabad'? Mennyi időbe telik, amíg a test emlékezete elhalványul, és ő nem jár körbe-körbe egy olyan börtönben, amely már nem is létezik? Ez valószínűleg nagyon hosszú idő lesz. De az is lehet, hogy talán soha sem történik már meg.


Az ember is így működik. Vajon mennyi időnek kell eltelnie mire rájövünk, hogy a megszokott és kondícionált módon élnünk egyáltalán nem szükséges, hanem éppen ellenkezőleg, valójában romboló hatású. Mennyi idő lesz ez? Egy év, két év, hét év, talán egy egész élet? Minek kell történnie ahhoz, hogy rájöjjünk: valaminek meg kell változnia, és úgy, ahogy eddig, nem mehet már tovább az élet.


Először nem is látjuk a kerítés vasrúdjait. Úgy tűnik számunkra, hogy ez a norma. Egyszerűen megszoktuk, hogy így élünk, és úgy tűnik, hogy nem is lehetséges másképp élnünk. Aztán azt mondják nekünk: ketrecben voltál, de most már szabad vagy. Menj és éld az életedet. És mi ezt nem tudjuk elhinni. Az agyunk egyszerűen nem hajlandó elfogadni. Ellenállunk a jelen valóságnak, nem fogadjuk el, nem fogadjuk be azt és továbbra is úgy élünk, ahogy eddig tettük. Aztán egyszer csak tényleg észrevesszük, hogy valami megváltozott - a rács eltűnt. Na de mit teszünk akkor most?


Hiszen olyan ijesztő egy hatalmas szabad világban találni magad, ahol nem vagy védve a megszokások rácsai mögött, és így most akkor nem is tudod igazán, hogy ki vagy te a rácsok nélkül. Annyira ijesztő, hogy megváltozik a környezet, hogy megváltozik minden, ami gyerekkorunk óta megszokott volt, hogy megváltozik az én-tudatunk.


A Human Design rendszer megismerése után tehát napról napra, lépésről lépésre próbálgathatjuk majd az új életünket, bukdácsolva, néha meg-meg botolva lassan haladunk a változás útján. Azután egyszer csak egy szakadék szélén találjuk magunkat, és hatalmas ugrást kell tegyünk az ismeretlenbe. Ezt a folyamatot nevezik a Human Design Kísérletnek, azaz Dekondícionáló Folyamatnak. Erről csak azután beszélhetünk, miután elhatároztad, hogy innentől kezdve a Stratégiád és az Autoritásod használatával hozol meg döntéseket és éled az életedet.


Persze néha majd még megijeszt minket az ismeretlen. Ez természetes. És ilyenkor gyorsan visszaszaladunk a régi ketrecünkbe. Visszatérünk régi, jól megszokott életünkhöz. És csak egy idő után leszünk képesek majd ténylegesen megmaradni a szabad létben, élvezni a szabadságunkat, és nem félni már az ismeretlentől. Egy idő után képesek leszünk végre teljes egészében érezni az életerőnket. Képesek leszünk már objektíven ránézni a régi fogságunk helyére, és megfordulni, hogy egy másik, számunkra természetesebb úton induljunk el az életben. 

Lesznek időszakok, amikor a félelmek visszatérnek, és az elme úgy reagál ránk, mintha ismét csapdába estünk volna, de akkor már tudjuk, hogy a fogság ideje lejárt. Megszoktuk, hogy önmagunk vagyunk, megszoktuk, hogy természetes módon haladunk az élet útján, és többé nem vagyunk ketrecbe zárva. Szabadok vagyunk, és készen állunk a továbblépésre, de egészen másképp.


Azonban nem mindenki áll készen arra, hogy feladja a megszokott, hosszú évek alatt kialakult kis életét. De ez így van rendben. Nem is mindenki kap lehetőséget arra, hogy megismerje valódi természetét. Nem mindenki áll készen arra, hogy kilépjen az ismeretlenbe és új életet kezdjen. Az, hogy mi most itt együtt a Human Design rendszerről tanulhatunk és lehetőségünk nyílik megismerni a saját energetikánkat, az egy felbecsülhetetlen nagy ajándék, rendkívüli privilégium. Ezt, a rendszer alkotója, Ra Uru Hu is meglehetősen sokszor hangsúlyozta az előadásai során.  


Ha eldöntötted, hogy magad mögött hagyod a régi ketrecedet, és valódi önmagadat, az autentikus énedet választod, akkor gyere és csatlakozz a Facebook közösségünkhöz. Ebben a biztonságos kis közösségben megoszthatjuk egymással a Human Design rendszerrel kapcsolatos tapasztalatainkat.


A Human Design Rendszerben tehát a nem valódi önmagadtól való megszabadulás folyamatát nevezzük "Dekondícionálási Folyamatnak". Miután felfedezted a saját Típusodat és elkezdtél a Stratégiádnak és az Autoritásodnak megfelelően létezni a világban, amikor visszaszerezed az irányítást az életed felett, megváltozik, ahogyan döntéseket hozol és ahogyan navigálsz az életben. 


Ez a folyamat megváltoztatja a tested sejtjeinek működését. Az emberi test sejtjei kb. hét év alatt újulnak meg. Abban a pillanatban, amikor az igazi természeteddel kezdesz összhangba kerülni, a tested ellenállás nélkül kezdi élni az életét, és elkezded a lassú, mély dekondicionálódási folyamatot. 


A Human Design rendszerben azt mondjuk, hogy egy teljes 7 éves ciklusra van szükség arra, hogy teljessé váljon a "Dekondícionálási Folyamat". Hét évvel később közelebb fogsz kerülni ahhoz az emberhez, aki valójában vagy. Ezt a folyamatot nem könnyű felnőttként elkezdeni, amikor a különböző mintázatok már bevésődtek, de sosem késő.


'Központok' című bejegyzésben a "Meghatározott és Nem Meghatározott Központjaid" című résznél találsz különböző Dekondicionálási Tippeket. Ezeket a kérdéseket felteheted magadnak és akár le is jegyzetelheted a válaszaidat. Ez segíteni fog neked abban, hogy objektívebben láthasd és megfigyelhesd önmagadat.


Ha pedig úgy érzed segítségre van szükséged a saját Test Térképed elemzéséhez, vedd fel velünk a kapcsolatot.


A Dekondícionálási folyamathoz sok erőt és kitartást kívánok neked!


Ha te is szeretnél egy részletes útmutatót önmagadhoz akkor rendeld meg az egyedi és személyre szabott Human Design Elemzésedet. Ha pedig szeretnél a Human Design rendszerről magyar nyelven tanulni, akkor jelentkezz a Human Design Akadémia tanfolyamára.